• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Енергозберігаючі технології в освітній галузі

Енергозберігаючі технології в освітній галузі

2017-03-07

/Files/photogallery/DSC_1000.JPG

Питання енергозбереження – одне з найактуальніших у сучасних умовах господарювання. Особливо гостро воно постає з настанням опалювального сезону. Цю проблему ефективно вирішено у Верхньотерсянській загальноосвітній школі. Саме тому 2 березня 2017 року на базі закладу відбувся районний семінар для директорів шкіл на тему: «Впровадження енергозберігаючих технологій в закладах освіти Гуляйпільського району».

Перед присутніми виступив Застрожніков В.Л., директор КЗ «Верхньотерсянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Гуляйпільської районної ради, який поділився досвідом з питання енергозбереження. З гордістю розповідав, що у 2015 році котельня Верхньотерсянської ЗОШ переведена на альтернативне паливо. Верхньотерсянська сільська рада придбала для школи котел на альтернативному паливі вартістю 130 тис. грн. та потужністю 300 кВт. ТОВ «Агро-Континент» подарувало навчальному закладу другий котел на альтернативному паливі потужністю 75 кВт та допомогло в підключенні котлів до мережі теплопостачання. Одночасно була замінена теплотраса на сучасну пластикову. Для стабільної роботи котлів та запобігання аварій товариство встановило безперебійне живлення електроенергії. В спортивному залі встановлено сучасне високоефективне опалення. Шкільна бібліотека була відремонтована товариством з утепленням стін і стелі. Кожного року товариство виділяє близько 100 тис. грн. на приведення шкільних приміщень в належний стан. Під час ремонтів використовуються енергозберігаючі технології, утеплюються стеля і зовнішні стіни. Після ремонту температура в класах підвищується на 3-4 градуси при тих же затратах енергоносіїв. Так, у минулому році в шкільній котельні було спалено 77 тон брикетів на суму 104 тис. грн. Крім заміни котлів було проведено заміну насосної групи в котельні. В минулому році котельня використала 7600 кВт енергії на суму 16300 грн. У відремонтовані класи товариство закуповує повний комплект нових шкільних меблів. В грудні 2016 року за рахунок коштів сільської та районної рад було завершено заміну 38 вікон в шкільних коридорах і спортивному залі. «Лише спільними зусиллями районної ради, районної державної адміністрації, відділу освіти, молоді та спорту, сільської ради, місцевого товариства можна досягти бажаних результатів», - підсумував Застрожнков В.Л.

Власним досвідом з питання впровадження енергозберігаючих технологій в закладах освіти поділилися Загорулько С.В., директор КЗ «Гуляйпільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» та Поляков П.В., директор КЗ «Новозлатопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Гуляйпільської районної ради.

Бут Р.С., начальник відділу освіти, молоді та спорту Гуляйпільської РДА, проаналізував стан впровадження енергозберігаючих технологій в закладах освіти Гуляйпільського району, поставив нові завдання перед керівниками шкіл. Роман Сергійович подякував директору ТОВ «Агро-Континент» Щербині В.Б., сільському голові Тютюннику В.В. за підтримку закладу освіти, відзначив якісну та злагоджену роботу Застрожнікова В.Л., директора Верхньотерсянської ЗОШ, та всього педагогічного колективу.

Ольхова Л.І., завідуюча районним методичним кабінетом

Кiлькiсть переглядiв: 172